Regler til beskyttelse af herlighedsværdien i grundejerforeningen Overby Lyng

 

Området ’Overby Lyng’ var i sin tid ufrugtbar, sandet hedejord med spredt beplantning og lå derfor i mange år hen uden ejer. I slutningen af 1800-tallet begyndte bønderne i området at beplante jorden med bjergfyr og senere hen andre arter fyr og gran. Det blev starten til Fællesskoven, som blev delt i lodder blandt bønderne på Odden. Bønderne vedligeholdt i fællesskab skoven og fik til gengæld brænde til gårdene. I området blev også bygget enkelte husmandssteder, som hørte under Oddens gårde. I begyndelsen af 1930erne blev de første små træhuse bygget i området til brug som ferieboliger.  Siden hen er hele området blevet udstykket som sommerhusgrunde, hvoraf mange blev bebygget i 1960erne.

 

For at beskytte den herlighedsværdi området i og omkring Fællesskoven er præget af, er det på en generalforsamling i grundejerforeningen besluttet at henstille til grundejerne, at de overholder følgende regler:

 

1.     Parcellerne skal beplantes og holdes i en stil, der er harmonisk med bevarelse af områdets skov- og lyngnatur. Dvs. at beplantningen fortrinsvis skal være hjemmehørende træer og buske, f.eks. fyr, birk, røn, bærbuske, m.m.

 

Hver enkelt parcels beplantning skal endvidere omfatte et tilstrækkeligt antal træer og buske til at medvirke til at fastholde oplevelsen af skov i området, herunder forskellige trætyper og -størrelser, vekslende med mere åbne områder med græs og lyng.

 

2.     Parcellerne må ikke indhegnes med tæt hæk, stakit, hegn, mur eller lignende, jf. Kommuneplan 2005-2016 for Trundholm kommune, kommuneplansrammer for området (afsnit 1S1), som foreskriver følgende vedrørende beplantning: ”Kun levende hegn bestående af på egnen naturligt hjemmehørende buske og træer. Faste hegn kun som afskærmning af opholdsarealer i tilknytning til huset.” Denne regel harmonerer endvidere med ønsket om at bevare områdets præg af skov/natur, herunder frie adgangsveje for de vilde dyr i området.

 

3.     Huse, herunder småhuse og tilbygninger, skal bygges i en stil og med materialer, der er harmoniske i forhold til områdets natur og generelle bygningsstil, dvs. fortrinsvist huse i træ med tage af tagpap eller eternit. Farver på alle bygninger skal ligeledes være afdæmpede.  

 

Se i øvrigt ’Den lille grønne’ fra kommunen for yderligere oplysninger om regler vedr. nybygning, tilbygning, ombygning og opførelse af småhuse. Vær opmærksom på, at kommunen som udgangspunkt skal have en ansøgning om byggetilladelse eller anmodning om godkendelse i de fleste tilfælde.

 

4.     Indkørsler (én pr. grund) kan belægges med grus, men ikke med fliser, asfalt eller lignende.

Ordensregler for grundejerforeningen Overby Lyng

 

1.     Fællesvejene vedligeholdes af grundejerforeningen. Den enkelte grundejer er herudover forpligtet til løbende at vedligeholde sin del af vejene, herunder sørge for beskæring af træer og buske på egne parcel, så de ikke hænger ud over skellet, samt klipning af græs fra skel til vejkant, således at der er fri passage for renovationsvogne, redningskøretøjer og andre større biler, m.v. samt sikker adgang for fodgængere.

 

2.     For at mindske brandfaren i området er den enkelte grundejer ansvarlig for bortskaffelse af fældede træer, afskårne grene, byggeaffald og lignende således, at der ikke gennem flere måneder ligger bunker af brandfarligt materiale på grunden.  

 

3.     Afbrænding af grenaffald er ikke tilladt i sommerhusområder i Odsherred kommune. Se i øvrigt i 'Den lille grønne' vedr. afbrænding.

 

Se i øvrigt ’Den lille grønne’ fra kommunen for yderligere oplysninger om beskæring ved skel/vej, affald, miljø, m.m.